Har du ont i ben, knä och fötter?

Här komme några exempel på smärtor i ben och fötter.

Löparknä: Molande smärta på utsidan av knät, känns ofta under uppvärmning blir sedan bättre och känns sedan mot slutat av löprundan. När det blir värre kan det kännas efter träningen ända tills morgonen efter. Smärtan beror på att senstråket på utsidan av benet skaver mot ett av benutskottet i knät, kan även irritera bursan som sitter där.
Beror ofta på instabilitet i bål och höft, ger sig till känna när man ökar träningsnivån.
Lindring: Stretcha TFL och musklerna i och på utsidan av sätet. Löpteknik och träna upp bålstabiliteten

Bursit: Bursit är en slemsäck som finns vid många leder i kroppen, de är till för att minska friktionen mellan muskler, senor, ligament och ben.
Dessa kan bli inflammerade och känns då som en stark smärta på ett begränsat område i leden.
Lindring: Hitta orsaken till att irritationen har uppstått i bursan.

Hopparknä: Överbelastning av senan under / över knäskålen. I början gör det ont i början på träningspasset, om skadan blir värre gör det ont under hela träningspasset.
Lindring: Exentriska träningar för framsida lår, anpassa träningsmängden.

Artros i knäleden: Artros är nedbrytning av det hala brosket i leden, vilket medför smärta. Nedbrytningen kan bero på många olika saker. Viktigt att tänka på är att brosket i lederna (hyalint brosk) behöver belastning för att få i sig näring. Det är alltså viktigt med en individanpassad rehabträning vid artros.
Lindring: Släppa av muskelspänningar runt artrosen för smärtlindring, och individanpassad rehabträning. Se till hela rörelsemönstret när man går, för att undvika onödig vridning i knät.

Schlatter: Bristningar i senfästet för knäskålssenan (knölen på övre framsidan av smalbenet), uppkommer oftast i 10 – 16 års ålder när man växer. Det är ömt om man trycker på området och gör ont när man tränar.
Lindring: Hjälpa musklerna på fram och baksida av låret att slappna av, stretcha fram och baksida av låret. Ej farligt att träna om det ej smärtar.

Baksidalår-sträckning: Bristning i musklerna som böjer benen i knät. Detta sker plötsligt med en intensiv smärta på baksidan av låret och minskad kraft i benet.
Få på kompression så snabbt som möjligt (hårt tryckförband 20 min, sen linda om med ca halva elastisiteten. Kolla alltid så det finns cirkulation i det lindade området.)
Lindring: Om skadan är stor sjukvård. Om den är partiell (inte så stor) viktigt med rätt och tidig rehab i flera steg så att läkningen blir så bra som möjligt.

Gubbvad / Tennisben: Muskelbristning i vaden ofta medialt, beror antingen på slag direkt mot muskeln eller plötslig överbelastning av muskeln ex hoppa, löpsteg.
Känns som en plötslig krampande smärta i vaden som gör ondare vid aktivitet i muskeln, ofta lättare att gå på tå.
Få på kompression så snabbt som möjligt (hårt tryckförband 20 min, sen linda om med ca halva elastisiteten. Kolla alltid så det finns cirkulation i det lindade området.)
Lindring: Om skadan är stor sjukvård. Om den är partiell (inte så stor) viktigt med rätt och tidig rehab i flera steg så att läkningen blir så bra som möjligt.

Benhinneinflammation: Kommer ofta när man byter underlag / skor vid löpning och hoppträning. Även vid ökad träningsdos. Beror i bland på hur foten supinerar / pronerar (hur foten viker i sig sidled).
Smärtor på mitten framsidan av smalbenet och eller nedre insidan av smalbenet.
Lindring: Mindre träningsmängd, variera med andra träningar (simma, cykel). Testa andra skor, träna fotstabiliserande övningar. Behandla musklerna i underbenet så att dom slappnar av. Titta på löptekniken.
Träna ej igenom smärtan.

Hälseneinflammation: Hälsenan blir tjockare och lite svampig, den ömmar lite ovanför hälen. Beror ofta på lång och enformig belastning, underlag skor och i bland på hur foten supinerar / pronerar (hur foten viker sig i sidled).
Lindring: Behandla musklerna i underbenet så att dom slappnar av. Se över skor underlag vid arbete träning. Exentrisk tung rehabträning.

Plantarfascit / Hälsporre: Plantarfascit (irritation / inflammation i plantarfascian) Smärtar på framsidan av hälen, i början gör det mest ont på morgonen innan man kommit igång. Gör ofta ont att böja stortån uppåt.
Denna skada i plantarfascian (bindvävsplattan som håller ihop foten från framsida häl till tårna), uppstår ofta på grund av överbelastning i foten, se över rörelsemönster. Tex löpning, hoppning och tunga vikter.
Hälsporre: Om skadan håller på under en längre tid kan irritation uppstå i fasciafästet på hälen med eventuell benpåbyggnad som kan vara riktigt smärtsamt.
Lindring: Tejpning av hälen smärt lindrar bra. Töjning av fascian, golfbollsmassage ( rulla foten över en golfboll). Se över rörelsemönster hur man går och springer. Ofta lång rehab på denna skada.
Vid benpåbyggnad på hälen och smärtor som ej ger med sig kan sjukvården hjälpa till med tex stötvågsbehandling.

Stressfraktur: Är en lokal försvagning på skelettet på grund av långvarig repetitiv belastning. Det känns till en början som en lokal smärta vid belastning, om skadan fortsätter även värk vid vila och tryck.
Lindring: Vila och avlasta området som är skadat, övrig träning som inte belastar området kan fortsätta i måttlig nivå. Viktigt att se över hur man tränar, vilar och äter. Man bör kontakta sjukvården.