Har du ont i axlarna?

Axelleden är en mycket rörlig kul-led som rör sig lätt när den
fungerar som den ska. Här kommer några vanliga orsaker till besvär i axeln.

Rotarokuffen: Består av fyra muskler som håller armen på plats i axelleden. Leden har få ledband och en liten ledkapsel som håller ihop leden, detta för att leden ska vara så rörlig som möjligt. Istället finns musklerna i rotarokuffen som är flexiblare och möjliggör friare rörelser i leden.
Om dessa muskler är svaga eller ojämna i styrka / längd, hamnar armen lite fel i axelpannan med smärta som följd.
 Triggerpunkter i dessa muskler ger också smärta.
Lindring: Träna och stretcha dessa muskler så dom blir starka och lagom långa. Muskelavslappnande behandling mot triggerpunkterna.

Inklämning: Här kommer ett par av flera orsaker till inklämningssyndrom i axelleden. Oftast beror det på ett för trångt utrymme mellan övre utskottet på skulderbladet och supraspinatussenan (en av musklerna i rotarokuffen). Vilket ofta beror på en irriterad Supraspenatussena.
 Det kan också uppkomma av obalans i muskelstyrka och längd av musklerna i rotarokuffen (se förra stycket).
Lidring: Behandla senor och muskler så att deras irritationer och inflammationer försvinner. För att sen ändra rörelsemönster i axeln så att mer utrymme skapas.

Bursit: Bursit är en slemsäck som finns vid många leder i kroppen, de är till för att minska friktionen mellan muskler, senor, ligament och ben.
 Dessa kan bli inflammerade och känns då som en stark smärta på ett begränsat område i leden.
Lindring: Hitta orsaken till att irritationen har uppstått i bursan.

Axelinstabilitet: Känns instabilt i axeln. (Lättare för axeln att gå ur led). Kan vara medfött eller framkallat av flera små skador eller av en axel som kommit ur led.
Lindring: Träna upp musklerna i axeln på ett sätt så dom blir tajtare och starkare. Vid svårare fall operation.

Strålningar / domningar: I axlar och armar beror ofta på blodådror och nerver som kommer i kläm i spända muskler i halsen och eller nedanför nyckelbenet. Det känns i början som orkeslöshet i armarna när man jobbar över axelhöjd, om det blir värre känns det hela tiden som strålningar och domningar i axlar och armar.
 Det kan även komma från diskar som irriterar nerverna i nacken.
Lindring: Börjar med att testa om det kommer från diskproblem i nacken eller om det är ett muskelberonde problem. Om det är ett muskelproblem behandlas musklerna så att de slappnar av, och ser över orsakerna så problemet inte kommer tillbaka.
Om det beror på diskproblem i nacken, arbetar vi med att få till en hållning som gör mindre påverkan på disken så att läkningen underlättas och smärtan minskar. Hålla fin rörlighet i bröstryggen hjälper att avlasta nacken i rörelser.
 Vid allvarliga diskproblem behövs läkarvård.

Irriterad långa bicepssenan: Molande smärta på framsidan av axeln, som känns värre efter övningar så som bänkpress och dips. Beror på en förslitning av bicepssenan (tendinopati).
Lindring: Vila från övningar som smärtar. Muskelavslappning och töjning av biceps och bröstmuskler, träna upp skulderstabilitet.