Har du ont i ryggen?

Ryggbesvär kan bero på många olika saker. Här kommer några vanliga orsaker som kan ge smärtor i ryggen.

Höftböjar muskeln: Den fäster i ländryggraden och insidan av bäckenet och går ner till insidan av låret. Muskelns uppgift är att böja höften och lyfta knät. Om denna muskeln är spänd och kort, blir bäckenet tippat framåt och det kommer att dra i ryggkotorna. Detta gör att ryggresarmuskeln som ligger placerade bakom ryggraden kommer att få jobba hårt, med smärta som följd.
Lindring: Muskelavslappnande behandling, och stretchövningar för Höftböjarmuskeln. Avslutar med att behandla ryggresarmusken för smärtlindring.

Framsida lår muskeln: Den fäster på framsidan av bäckenet och går ner till framsidan av smalbenet. Muskelns uppgift är att sträcka benet, men muskeln kan också göra samma uppgift som Höftböjarmuskeln. Vid svag höftböjarmuskel blir ofta Framasida lår muskeln överansträngd vilket ger en kort muskel som också tippar bäckenet med smärta i ryggen.
Lindring: Stärka Höftböjarmuskeln genom träning, muskelavslappnande behandling av Framsida lår muskeln. Avslutar med att behandla ryggresarmusken för smärtlindring.

Baksida lår muskeln: Denna muskeln fäster på sittbensknölen på bäckenet och går ner till baksidan av smalbenet. Muskeln uppgift är att böja benet i knät men även i böja benet bakåt i höftleden, samma rörelse som stora sätesmuskeln gör. Om Stora sätesmuskeln är svag kan Baksida lår muskeln bli överansträngd och kort vilket kan ge rygg smärtor som följd.
Lindring: Stärka Stora sätesmuskeln med övningar och ge muskelavslappnande behandling av Baksida lårmuskeln. Avslutar med att behandla ryggresarmusken för smärtlindring.

Låsningar: Kotorna i ryggen kan fastna i varandra och inte röra sig så mycket som dom bör. Detta kan bero på muskler som ligger i ständig spänning och eller ledkapslar som inte är följsamma.
Lindring: Lösgöra muskler och kotor så att dom rör sig fint igen. Plus övningar som håller kotorna i fin rörelse.

Artros i ryggens leder: Artros är nedbrytning av det hala brosket i leden, vilket medför smärta. Nedbrytningen kan bero på många olika saker. Viktigt att tänka på är att brosket i lederna (hyalint brosk) behöver belastning för att få i sig näring. Det är alltså viktigt med en individanpassad rehabträning vid artros.
Lindring: Släppa av muskelspänningar runt artrosen för smärtlindring, och individanpassad rehabträning. Lära sig ett bra rörelsemönster, och stärka muskler i och omkring bålen.

Diskbråck i ländrygg: Smärtar ofta i ländryggen. Gör ont om man nyser och hostar, smärtan tilltar ofta om man böjer sig framåt. Om det känns strålande smärtor, sämre känsel ner i ben eller benen troligtvis ischias nerven som är klämd.

Kontakta sjukvården direkt:
Vid svårigheter av tömning tarm / blåsa.
Vid minskad känsel insida lår, runt ändtarmen / könsorgan.
Svårt att gå.

Lindring: I början undvik att böja kroppen framåt. Muskelavslappnande behandling på fram och baksida av bålen och även höft / säte. När det går att börja träna lätt, börja med bålstabilitetsövningar. Fortsätt med promenader och simning.